Històric | Un cinema en transició

Les pel·lícules del canvi polític a Catalunya (1975-1981)

Del 23 de març al 14 de juny de 2009 – Museu del Cinema

Després de la mort de Francisco Franco el mes de novembre de 1975 es varen posar entre parèntesi moltes coses. Un vell món es resistia a agonitzar i un de nou tenia ganes de sortir al carrer i expressar tot allò que havia estat reprimit durant 40 anys. Entre aquests dos móns contraposats es varen produir un seguit de moviments que varen generar l'anomenada transició política, basada en la idea de que una reforma pactada també era possible. La transició va aconseguir garantir un cert ordre al canvi, però va deixar damunt de la taula moltes feines pendents. L'exposició Un cinema en transició. Les pel·lícules del canvi polític a Catalunya (1975-1980) ens mostra com el cinema va voler ésser testimoni i agent de tots aquests canvis.

El cinema va ser testimoni de l'època, ja que va documentar, tant amb les ficcions com amb les seves imatges documentals, tot allò que estava passant. Les pel·lícules varen mirar com Catalunya construïa la identitat perduda, com sorgia un desig de recuperació de la memòria històrica o com l'afany de llibertat esclatava en una revolta orientada tant cap al món de la política com a l'alliberament sexual. El cinema va ser agent dels canvis, ja que durant la transició es varen establir les bases d'un possible cinema que parlés en català i que ajudés a transformar la societat. Al final del camí, però, després de que la vida política es va normalitzar, va sorgir el desencís. El cinema va començar a parlar dels refugis individuals oposats a les revoltes col·lectives i les pel·lícules que volien canviar el
món va donar pas a un cinema que buscava la comercialitat a partir del desig d'establir unes bases industrials.

Identitat, Memòria, Revolta i Desencís són els quatre àmbits que marquen Un cinema en transició, una exposició que no pretén només recuperar la nostàlgia d'un temps i d'un país, sinó també establir alguns interrogants sobre tot allò que el cinema de la transició va ser incapaç d'arribar a fer.

Dossier de premsa (PDF 0,98 Mb)

Segueix-nos a:

YouTube

Instagram

Més informació:

Contacte / subscripcions

Serveis | Enllaços

Avís legal

Perfil del contractant

Premsa:

Notícies

Material de premsa

Identitat corporativa

TripAdvisor
Ajuntament de Girona
© 2022 Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol | C. Sèquia, 1, 17001 Girona | Tel. 972 412 777 | Contacte