Català Español English Français
El Museu Actualitat

Restauració i instal·lació del cartell de cinema Mam'zelle Milliard d'Emili Vilà i Gorgoll

dijous 5 d'octubre de 2023

El Museu del Cinema acaba d’incorporar a l’exposició permanent un cartell cinematogràfic de 1920 que és obra del cartellista i pintor llagosterenc Emili Vilà i Gorgoll

Títol de la pel·lícula a Estats Units: A Damsell in distress
Títol de la pel·lícula a França: Mam’zelle Milliard
Director: George Archainbaud
Actors protagonistes: June Caprice i Creighton Hale
Lloc i any de producció: Estats Units, 1919
Productora: Albert Capellani Productions
Distribuïdora a Estats Units: Pathé Exchange
Distribuïdora a França: Pathé Consortium Cinéma
Distribuïdora a Espanya: La Comercial Cinematográfica-Juan Fuster y Cia
Iconografia: retrat de la protagonista, June Caprice
Lloc i cronologia: França, 1920
Dimensions del cartell: 157 x 119 cm

La Col·lecció Tomàs Mallol és quantitativament molt més nombrosa que els objectes i aparells que es mostren a l'exposició permanent. A la sala de reserva del Museu del Cinema s'hi conserva la resta de la Col·lecció que no s'exposa. Alguns dels objectes dipositats en aquesta sala tenen prou rellevància per a ser exposats a l'exposició permanent, però els cal prèviament sotmetre'ls a un procés de restauració.
És el cas del magnífic i rar cartell de la pel·lícula "Mam'zelle Milliard", versió en francès d’A Damsell in distress (Estats Units, 1919), dirigida per George Archainbaud i estrenada el 1920 a França. Un cartell amb un vistós disseny i una estètica pròpia del cartellisme dels anys 20 que es pot veure a l'àmbit de "Les eines del cinema", juntament amb dos altres cartells de la mateixa època i de l'antic projector del Cinema Albéniz.

El mal estat de conservació del cartell a causa del tipus de paper industrial i el desgast per l’ús n’ha requerit la restauració duta terme pel Taller Berta Blasi. Ha consistit en la neteja, la consolidació d’estrips i llacunes, l’aplanat i el retoc cromàtic per tal de facilitar-ne la lectura.
També es van retirar dues etiquetes encolades a l’anvers del cartell que feien referència a la distribuïdora a Espanya de la pel·lícula, La Comercial Cinematográfica Juan Fuster y Cia, de Madrid. Una vegada retirades va quedar a la vista la signatura de l’autor del disseny del cartell: Emili Vilà i Gorgoll.

Vilà i Gorgoll, (Llagostera, 1887-1967) es formà a Barcelona. En traslladar-se la família a França, començà a treballar com a il·lustrador del diari l'Echo du Nord-est i el 1906 es traslladà a París on va treballar com a cartellista per diferents empreses, entre elles les productores Gaumont, Paramount i Fox. Es convertí en un dels il·lustradors més destacats de la dècada del 1920 a França, on feu amistat amb artistes com Picasso, intel·lectuals, aristòcrates, polítics i personalitats del cinema.

La seva casa natal a Llagostera, la casa Franquesa, acull el Museu Vilà que conserva bona part de la seva obra.

Tornar
  • Restauració i instal·lació del cartell de cinema Mam'zelle Milliard d'Emili Vilà i Gorgoll
  • Restauració i instal·lació del cartell de cinema Mam'zelle Milliard d'Emili Vilà i Gorgoll