Català Español English Français
El Museu Actualitat

El Museu del Cinema rep en donació 1.443 cromos d’actors i actrius de cinema de l’any 1943

divendres 28 d'octubre de 2022

El passat 26 d’octubre, el Museu del Cinema va rebre en donació els dos volums de l’àlbum de cromos de cinema titulat “Astros y Estrellas del firmamento cinematográfico”, de l’any 1943, editats i comercialitzats per l’Editorial Bruguera de Barcelona. El Sr. Miquel Llinarès Rodrigo ha fet donació d’aquests dos àlbums, que en total sumen 158 pàgines i 1.443 cromos d’actrius i actors de cinema de l’època.

A la dècada de 1910, el cinema va esdevenir una indústria amb un fort creixement i una expansió a escala mundial. La popularitat dels actors i les actrius que participaven en una pel·lícula eren determinants per al seu èxit. Per això, les productores van invertir grans sumes de diners per promoure, per tots els mitjans possibles, no només els seus films, sinó sobretot les seves estrelles.

A principis del segle XX, el col·leccionisme de cromos ja era una pràctica molt popular a Europa i Amèrica del Nord, sobretot com a sistema de fidelització de clients i de promoció de productes. La indústria del cinema va veure en els cromos un mitjà ideal per divulgar i popularitzar les seves pel·lícules i estrelles. I al mateix temps, empresaris i comerciants van considerar el cinema, i la mitomania que generaven els seus actors i actrius, una temàtica ideal per als cromos.

Des de la seva creació el 1998, el Museu del Cinema va començar a rebre multitud de donacions d’aparells i objectes vinculats a la seva temàtica per part de particulars o d’entitats de tot tipus. Fins el 2021, s’han comptabilitzat 266 persones que han fet donacions d’aparells, d’objectes, de fotografies, de material publicitari, etc. Gràcies a aquestes donacions, i a definir clarament una política d’adquisicions, al cap de 25 anys el Museu del Cinema ha triplicat amb escreix el seu fons inicial. Actualment conserva més de 62.000 elements catalogats, que conformen un patrimoni cinematogràfic ric, divers i d’alt valor històric. De les de donacions rebudes, cal destacar la de la Col·lecció Vicenç Arroyo, amb més de 17.000 unitats, especialment de fotografies d’actors i actrius de cinema amb la seva signatura original; la Col·lecció Alfred Barrós Allué amb 13.824 fotografies de pel·lícules, i la Col·lecció Ribas Mateos amb 1.821 programes de mà de cinema.

Aquestes donacions, com la del Sr. Llinarès, complementen perfectament el contingut de la Col·lecció Tomàs Mallol, més centrat en la tecnologia i els aparells cinematogràfics. En definitiva, el conjunt de totes les donacions que ha rebut i rep el Museu del Cinema enriqueixen el seu fons patrimonial, millorant-lo i diversificant-lo.

Tornar
  • El Museu del Cinema rep en donació 1.443 cromos d’actors i actrius de cinema de l’any 1943
  • El Museu del Cinema rep en donació 1.443 cromos d’actors i actrius de cinema de l’any 1943
  • El Museu del Cinema rep en donació 1.443 cromos d’actors i actrius de cinema de l’any 1943
  • El Museu del Cinema rep en donació 1.443 cromos d’actors i actrius de cinema de l’any 1943