Català Español English Français
El Museu Actualitat

Surt publicat a la revista Unicum l'article El Viaje óptico por España d'Onofre Alsamora (1846-1851). Conservació-restauració d'una col·lecció de vistes òptiques translúcides del Museu del Cinema (Girona)

dijous 7 d'abril de 2022

El text ha estat escrit a quatre mans per Berta Blasi i Roig, Elisa María Díaz González i Montse Puigdevall.

En el número vint de la revista Unicum ha sortit publicat l'article El Viaje óptico por España d'Onofre Alsamora (1846-1851). Conservació-restauració d'una col·lecció de vistes òptiques translúcides del Museu del Cinema. L'article ha estat escrit a quatre mans per Berta Blasi i Roig, gerent i conservadora-restauradora a BBlasi - conservació i restauració, Elisa María Díaz González, doctora en Belles Arts, especialitat en Restauració de Pintura i Restauració de Document Gràfic i Montse Puigdevall, conservadora i responsable de l'Institut d'Estudis del Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol (Girona).

Al llarg de la història es va realitzar una cerca, per part dels artistes, de diferents efectes il·lusoris amb la finalitat de representar la realitat; es varen desenvolupar diferents aparells que ajudaren a aconseguir aquesta imitació perfecta de la natura, fins a l'aparició de la fotografia. Alguns aparells es basen en la denominada "màgia artificial", que se serveix de l'habilitat de crear efectes il·lusionistes pintats, dibuixos o gravats. És en aquesta categoria on s'engloben les vistes òptiques d'Onofre Alsamora, objecte d'aquest estudi. La idiosincràsia de les vistes òptiques translúcides, pensades per ser observades a través de la lent de la caixa d'òptica i amb efectes canviants en funció de la il·luminació recto-verso, condiciona el seu tractament, tant en el moment de la seva restauració com de la seva exposició, i obliga a conèixer a la perfecció la manufactura i els elements constitutius per tal de triar meticulosament els materials d'intervenció i obtenir-ne un resultat òptim.

La revista Unicum té com a projecte divulgar les activitats i experiències de formació en el camp de la conservació i restauració de béns culturals realitzades a l'ESCRBCC, però, al mateix temps, és també un espai obert a la col·laboració i difusió de noves aportacions en el camp de la conservació i la restauració dels professionals d'aquest sector.

Tornar
  • Surt publicat a la revista <i>Unicum</i> l'article <i>El Viaje óptico por España d'Onofre Alsamora (1846-1851). Conservació-restauració d'una col·lecció de vistes òptiques translúcides del Museu del Cinema (Girona)</i>
  • Surt publicat a la revista <i>Unicum</i> l'article <i>El Viaje óptico por España d'Onofre Alsamora (1846-1851). Conservació-restauració d'una col·lecció de vistes òptiques translúcides del Museu del Cinema (Girona)</i>