Català Español English Français
El Museu Actualitat

El Museu del Cinema s'afegeix a la commemoració de l'any Segundo de Chomón

dimecres 21 de juliol de 2021

Ho fa a través de diverses iniciatives educatives, una projecció contínua dels seus films i amb la coorganització d'una projecció de films de Chomón amb música en directe de Marc Parrot.

El 17 d'octubre del 2021 es compleixen cent cinquanta anys del naixement del cineasta Segundo de Chomón Ruiz, nascut a Terol i fortament lligat a Barcelona. El Govern de la Generalitat va acordar declarar l'efemèride commemoració oficial, convertint-se en el primer a rebre aquest reconeixement en l'àmbit cinematogràfic. Fotògraf, inventor d'efectes especials cinematogràfics, cameràman, pintor, productor, guionista i director de cinema, Segundo de Chomón va ser un dels pioners més destacats dels primers trenta anys del cinema català i europeu del segle XX. Va treballar a Barcelona, París i Torí, on va ser contractat per les principals productores d'aleshores, com la Pathé Frères (França) o la Itala Films (Itàlia). Fou especialista en els trucatges del cinema, pioner de l'acolorit de films a mà i de l'invent del "tràveling".

Segundo de Chomón emergeix com a figura imprescindible per entendre els primers anys del cinema, des de la seva implementació amb tècniques artesanals lligades a la fotografia, fins a la consolidació d'un nou llenguatge artístic amb una indústria d'abast mundial. Des de la Barcelona 1900, ciutat en creixement amb un ric teixit industrial i amb una bona xarxa de comunicació, Chomón i Barcelona van trobar-se per començar plegats l'aventura del cinema. Les seves estades a París i a Torí el convertiran en un personatge paradigmàtic per entendre com el cinema va esdevenir una potent indústria cultural i tecnològica.

El Museu del Cinema s'afegeix a aquesta commemoració amb la projecció contínua de 10 pel·lícules de Chomón en el vestíbul del Museu, amb una explicació de la seva biografia i l'exposició d'una càmera cinematogràfica Pathé, similar a la que aquest cineasta va utilitzar. Per altra banda, el servei educatiu del Museu del Cinema ha programat pel curs 2021-22 diverses projeccions comentades de films de Segundo de Chomón adreçades a alumnes de cicles mitjà i superior de primària. En el marc de l'oferta educativa del Museu, també s'ofereix un taller de trucatge cinematogràfic per a conèixer aquesta tècnica d'"efectes especials" del cinema dels primers temps. Per últim, i en el marc del 13è Seminari sobre els antecedents i orígens del cinema, el 20 d'octubre al Cinema Truffaut, el Museu del Cinema i la Filmoteca de Catalunya organitzaran una projecció de films de Chomón amb música en directe de Marc Parrot.

Més informació: Any Segundo de Chomón

Tornar
  • El Museu del Cinema s'afegeix a la commemoració de l'any Segundo de Chomón
  • El Museu del Cinema s'afegeix a la commemoració de l'any Segundo de Chomón
  • El Museu del Cinema s'afegeix a la commemoració de l'any Segundo de Chomón
  • El Museu del Cinema s'afegeix a la commemoració de l'any Segundo de Chomón