Activitats per fer des de casa – Projector d'imatges

Us ensenyem a fer l’invent que va permetre el visionat de les primeres pel·lícules de Cinema.

Voleu reservar aquesta activitat?

Truqueu al 972 412 777
o envieu un missatge a
educacio@museudelcinema.cat.

La primera projecció de Cinema es va fer gràcies a tres elements: el projector, la pel·lícula filmada sobre cel·luloide i a un públic que es va reunir per veure les imatges pagant una entrada. La presentació les primeres pel·lícules reproduïdes pel cinematògraf dels germans Lumière es va fer al Grand Café de París l’any 1895.


Descobrim el projector d’imatges, un aparell que té origen en la llanterna màgica de Christiaan Huygens. Va ser ell qui, l’any 1659, va fer un esquema d’una llanterna i en va descriure el seu funcionament en un manuscrit científic. Aquest aparell va permetre començar a fer espectacles visuals, primer amb les plaques de llanterna i després amb altres sistemes de reproducció d’imatge, com ara el teatre òptic de Emile Reynauld o el zoopraxiscopi de Eadward Muybridge.


Què és un projector?

Es tracta d’una caixa completament buida i fosca a dins de la qual s’hi posa un focus de llum. En un dels seus costats hi ha un forat, normalment amb una lent convergent perquè la imatge es vegi més nítida, per on sortirà el raig de llum cap a fora i projectarà les imatges que s’hi posin entremig o s’hi enviïn digitalment.

Antigament la il·luminació dels projectors estava feta amb llums d’oli però, a mesura que han anat evolucionant els sistemes lumínics, s’han anat implantant noves llums en aquests aparells que avui ja són fets amb leds.

Pel que fa a les imatges, els projectors van començar il·luminant plaques de vidre, després cel·luloide i avui ja es poden reproduir, gràcies a l’electrònica que incorporen, imatges digitals.

La primera projecció de cinema es va realitzar amb un projector que emetia llum sobre unes imatges filmades sobre cel·luloide i reproduïdes amb el cinematògraf que tenia un sistema d’arrossegament similar al de les màquines de cosir. Aquestes imatges es projectaren sobre una pantalla davant d’un públic que havia abonat una entrada per poder veure les pel·lícules, fotografies en moviment.

El cinematògraf Lumière

Tomàs Mallol ens explica com funciona el sistema d’arrossegament del cinematògraf


Com funciona el nostre projector d'imatges?

El projector que provem avui és una versió actualitzada dels antics projectors d’imatges.

Utilitzarem una capsa amb un forat amb una lent, amb una font de llum a l’interior i imatges per projectar. En aquest cas, utilitzarem el mòbil com a font de llum i com a reproductor de imatges, una lent complementària per enfocar el nostre dispositiu i mantenir la imatge del dret.

Podríem fer el nostre projector sense la segona lent però la imatge sortiria projectada a la inversa per l’efecte de la lent convergent, però, si utilitzem una segona lent, el mateix fenomen ens permetrà veure la imatge del dret.


En voleu veure alguns exemples?

Primers films dels germans Lumière

La màgia de l’espectacle, de les ombres al cinema – Museu del Cinema

Documentació:

Segueix-nos a:

YouTube

Instagram

Més informació:

Contacte / subscripcions

Serveis | Enllaços

Avís legal

Perfil del contractant

Premsa:

Notícies

Material de premsa

Identitat corporativa

TripAdvisor
Ajuntament de Girona
© 2022 Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol | C. Sèquia, 1, 17001 Girona | Tel. 972 412 777 | Contacte