Activitats per fer des de casa – Visor d'hologrames

Voleu fer un aparell òptic des de casa? Us ensenyem com fer invents relacionats amb la història de la fotografia.

Voleu reservar aquesta activitat?

Truqueu al 972 412 777
o envieu un missatge a
educacio@museudelcinema.cat.

Descobrim l’holograma, inventat pel físic britànic Dennis Gabor l’any 1947, que va descriure el procés per la seva obtenció. Va ser ell qui va identificar la necessitat de registrar la inclinació dels rajos de llum que arriben a la pel·lícula fotogràfica, l’aplicació de la qual va permetre fer imatges amb volum.

Què és un holograma?

L'holografia és una tècnica avançada de fotografia que consisteix a crear imatges tridimensionals amb l’ajuda d’un raig làser. Per gravar l’holograma sobre una pel·lícula es projecta un raig làser cap a l’objecte que es vol fotografiar i després es fa rebotar un segon raig làser en el reflex de la llum del primer. L’holograma és la informació del volum i la superfície generada gràcies a la interferència dels dos raigs làser.

Quan aquesta imatge rep una llum puntual des de la perspectiva adequada, projecta una imatge en tres dimensions. La utilització de les tècniques hologràfiques en sistemes de vídeo és un procés complex que suposa un gran repte a nivell tecnològic.

Vídeo explicatiu de les ones de llum en l’holografia

Com funciona el nostre visor d'hologrames?

El visor d’hologrames que provem avui no deixa de ser una il·lusió òptica que ens permet veure l’objecte en tres dimensions. La piràmide que utilitzarem és un prisma situat a 45º sobre d’una imatge en 2D que hi queda reflectida. Les quatre imatges de l’objecte s’han generat digitalment des de quatre punts de vista complementaris i queden fixats en els quatre cantons del prisma semitransparent, formant aquesta il·lusió d’imatge en 3D: un holograma.

En voleu veure alguns exemples?

Circ amb animals hologràfics

Concert de la cantant hologràfica Hatsune Miku

Per saber-ne més

Podeu ampliar els vostres coneixements amb l’explicació del professor de Física aplicada de la Universitat de Saragossa Jesús Atencia: Què són els hologrames i reptes de futur

Documentació:

Segueix-nos a:

YouTube

Instagram

Més informació:

Contacte / subscripcions

Serveis | Enllaços

Avís legal

Perfil del contractant

Premsa:

Notícies

Material de premsa

Identitat corporativa

TripAdvisor
Ajuntament de Girona
© 2022 Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol | C. Sèquia, 1, 17001 Girona | Tel. 972 412 777 | Contacte