Activitats per fer des de casa – La càmera obscura

Voleu fer un aparell de precinema des de casa? Us ensenyem com fer els invents que van ser precursors del Cinema.

Voleu reservar aquesta activitat?

Truqueu al 972 412 777
o envieu un missatge a
educacio@museudelcinema.cat.

Aquest aparell òptic va ser l’element més important per l’aparició de la fotografia. Inicialment va ser un una eina d’estudi astronòmic i després va tenir altres aplicacions artístiques. Els camins científic i artístic que confluirien amb l'arribada de la fotografia.

Descobrim la cambra obscura, terme implementat per Johannes Kepler en el seu tractat Ad Vitellionem Paralipomena de 1604 on exposava el funcionament de la càmera obscura. Tot i així, el fenomen físic de projecció d’imatges dins d’un espai tancat ja era conegut des d’èpoques prehistòriques i, fins i tot, es podien haver fet servir durant les cerimònies religioses però, sobretot, es va començar a expandir la seva utilització a partir del s.IX per estudiar fenomens astronòmics.

Què és una càmera obscura?

Es tracta d'una habitació o una caixa completament buida i fosca on la llum exterior només penetra per un petit forat situat a la paret o en un dels costats de la caixa. El raig de llum que entra des de fora projecta a la paret contrària de la caixa o cambra la imatge exterior més petita, invertida, i amb els seus colors naturals.

Construïnt una cambra obscura

Com funciona?

La cambra obscura permet observar en una superfície el reflex de la imatge i dels fenomens exteriors.

L’exterior queda projectat a l’interior de manera invertida perquè la llum viatja en línia recta i en passar per l’orifici segueix el seu camí fins a la paret de l’habitació.

Les imatges projectades no es poden retenir, són efímeres, ja que són produïdes pels raigs de llum. Posteriorment, l'evolució de la cambra obscura derivarà cap a la fotografia, de manera que ja es podran captar les imatges sobre una emulsió sensible a la llum.


En voleu veure alguns exemples?

Càmera obscura portàtil del Museu del Cinema

Documentació:

Segueix-nos a:

YouTube

Instagram

Més informació:

Contacte / subscripcions

Serveis | Enllaços

Avís legal

Perfil del contractant

Premsa:

Notícies

Material de premsa

Identitat corporativa

TripAdvisor
Ajuntament de Girona
© 2022 Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol | C. Sèquia, 1, 17001 Girona | Tel. 972 412 777 | Contacte