Activitats per fer des de casa – El visor efecte Dia-Nit

Voleu fer un aparell òptic des de casa? Us ensenyem com fer els invents precursors de l’origen del Cinema.

Voleu reservar aquesta activitat?

Truqueu al 972 412 777
o envieu un missatge a
educacio@museudelcinema.cat.

Aquests aparells òptics van ser, inicialment, descobriments científics i, després, tingueren altres aplicacions artístiques o es convertiren en jocs familiars.

Descobrim el poliorama panòptic, inventat a França pel fabricant de joguines Pierre-Hendri-Amand Lefort a mitjan segle XIX i inspirat en els espectacles públics del mondo nuovo o caixa d’òptica.

Un aparell portàtil d’aquestes atraccions de fira que permetien que el públic tingués la sensació de trobar-se dins del espai representat a la imatge.

Què és un visor efecte Dia-Nit?

Anomenat poliorama panòptic, és una capsa portàtil amb una lent a la part frontal, que permet la visualització d’una imatge o gravat que es troba en el seu interior. Aquesta imatge s’anomena vista òptica i normalment representava un paisatge amb perspectiva.

Aquest aparell té dues portetes, una situada a la part superior i l’altra a la part del darrera. Així, si la vista òptica és il·luminada per davant sembla que la imatge sigui en ple dia i, en canvi, si el raig de llum entra per darrera sembla que sigui de nit.

Visor efecte Dia-Nit del Museu del Cinema

Com funciona?

Les imatges dels poliorames panòptics havien de ser translúcides per tal de deixar entrar la llum. Aquestes il·lustracions eren fetes pensant en els dos efectes, es feia el dibuix amb unes petites perforacions que permetien entrar la llum pel darrera que representaven, normalment, llums o estels.

El fet que entri llum per la part de davant del dibuix fa que la imatge es vegi de dia. En canvi, si tanquem la porteta de dalt i obrim la del darrera de la il·lustració veiem sols la imatge a través de la seva translucidesa amb els elements perforats molt ben definits.

En voleu veure alguns exemples?

Efectes de diferents tipus de poliorames panòptics // Efecte del poliorama panòptic del Museu del Cinema

Documentació:

Segueix-nos a:

YouTube

Instagram

Més informació:

Contacte / subscripcions

Serveis | Enllaços

Avís legal

Perfil del contractant

Premsa:

Notícies

Material de premsa

Identitat corporativa

TripAdvisor
Ajuntament de Girona
© 2022 Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol | C. Sèquia, 1, 17001 Girona | Tel. 972 412 777 | Contacte