El Zoòtrop

Voleu fer una joguina òptica des de casa? Us ensenyem com fer els primers aparells que provaven d’aconseguir moviment de les imatges i que són l'origen del Cinema actual.

Voleu reservar aquesta activitat?

Truqueu al 972 412 777
o envieu un missatge a
educacio@museudelcinema.cat.

Les joguines òptiques van ser inicialment descobriments científics i després es convertiren en jocs familiars.

Descobrim el zoòtrop, inventat a Gran Bretanya l’any 1834, que permetia donar moviment a diverses fases d'un moviment cíclic.

Què és un zoòtrop?

És una joguina òptica que ens permet generar sensació de moviment a un seguit d’imatges, diferents entre elles i seqüenciades. Si fem girar ràpid el tambor de l’aparell i mirem a través de les seves ranures, el nostre cervell no té temps per separar-les i sembla que prenguin moviment.

Zootrop del Museu del Cinema

Com funciona?

Es tracta d’un aparell format per un tambor circular amb unes pertites ranures distribuïdes homogèniament a la seva part superior. A la part interior de la joguina, just a sota dels forats, s’hi posava una tira amb dibuixos que reflectien les diverses fases d'un moviment cíclic. En girar el tambor si es mirava a través d'una de les ranures s'obtenia la il·lusió del moviment.

Per tal de generar aquesta sensació, el paper de les bandes del zoòtrop tenia el mateix perímetre del tambor i la meitat de la seva alçada. Les ranures estan separades per un espai negre, l’obturador, que permet fer una pausa al nostre cervell perquè que les imatges no quedin superposades i puguem veure moviment continuat.

En voleu veure alguns exemples?

Tradicional // Personatges en 3D

Documentació:

Segueix-nos a:

YouTube

Instagram

Més informació:

Contacte / subscripcions

Serveis | Enllaços

Avís legal

Perfil del contractant

Premsa:

Notícies

Material de premsa

Identitat corporativa

TripAdvisor
Ajuntament de Girona
© 2023 Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol | C. Sèquia, 1, 17001 Girona | Tel. 972 412 777 | Contacte