Fantasmagoria i educació: cultura audiovisual a la Girona del s.XIX

Conferència de Daniel Pitarch

Dimarts 10 d'octubre - 19.30 h – Museu del Cinema

Entre els objectes de la col·lecció del Museu del Cinema, un crida especialment l’atenció. Es tracta d’una gran llanterna màgica de fantasmagoria (quasi l’equivalent a un projector de cinema avui en dia). Aquest aparell fou adquirit el 1849 per l’Institut d'Ensenyament Secundari de Girona, que el va utilitzar durant prop de 30 anys a les seves aules.

Conèixer aquest cas ens permet endinsar-nos en la cultura audiovisual del s.XIX, en els seus usos i els seus objectes. En aquesta conferència, s’explicarà la història d’aquest objecte (com va ser adquirit, quines eren les seves possibilitats, etc.) i els vincles existents entre audiovisual i educació al s.XIX.

Pitarch, co-comissari de l’exposició “Llum!”, és investigador, realitzador i docent. Darrerament ha realitzat diverses recerques, que ha divulgat en dos articles, sobre la llanterna de fantasmagoria del Museu del Cinema i l'ús de la llanterna màgica com a eina eductiva en instituts d'ensenyament secundari en el s.XIX. En el marc del projecte de recerca europeu sobre llanterna màgica A Million Pictures, ha digitalitzat i investigat la col·lecció de plaques del Museu. Com historiador del cinema ha publicat articles sobre cinema dels primers temps (per exemple, “Segundo de Chomón y el truco cinematográfico” al catàleg de l’exposició Intermedios), sobre teòrics com Jean Epstein (el darrer dins el volum col·lectiu Jean Epstein. Actualité et postérités de Presses Universitaires de Rennes) o sobre animació experimental (per exemple, “Back from a Walk: Animation as Tour” per a la revista Mincho). És autor de peces d’animació experimental (A la colònia penitenciària, 2011), remuntatge (I had been sedulous to take note of shadows, 2017) i vídeo-assaig (Rostro y código, 2016, i Luz y calle, 2017).

L’entrada a l’activitat és gratuïta i l’aforament limitat.

Segueix-nos a:

YouTube

Instagram

Més informació:

Contacte / subscripcions

Serveis | Enllaços

Avís legal

Perfil del contractant

Premsa:

Notícies

Material de premsa

Identitat corporativa

TripAdvisor
Ajuntament de Girona
© 2023 Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol | C. Sèquia, 1, 17001 Girona | Tel. 972 412 777 | Contacte